Wednesday, 1 February 2012

resepi cheezy wedges


tadi tetibe rase cm nak blogwalking, termasuk kat blog fatin liyana, dia ade share resepi. semua org suke wedges cheezy kan..so jom cuba.. kalau nak tgk lebih lanjut leh masuk web  fatinliyana


RESIPI ( bulk recipe, lebih boleh simpan dalam fridge )

500ml susu UHT 
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-cara
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat. 
Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Lepas ni bukan takat wedges je, nugget, sausage, hashbrown semua pon boleh jadi cheezy tau.